Zoeken

Angst voor (g)een salaris

Van jongs af aan krijgen we te horen dat we naar school moeten gaan, een baan moeten zoeken en uiteindelijk met pensioen kunnen gaan wanneer we ongeveer 70 jaar zijn. Wij vinden dat in alle oprechtheid een verspilling van je leven. Van 9-tot-5 werken is voor zowel jou als ons niet weggelegd. Iedere ochtend naar je werk om uiteindelijk moe en versleten thuis te komen en dat voor een salaris dat geen vrijheid biedt? Nee, bedankt.


Het is jammer om te zien dat niet alle Nederlanders begrijpen dat er een andere manier is om je geld te verdienen en je werk uit te voeren: een bevrijdende manier waar er genoeg geld is om te doen wat je graag wilt en om de mensen te helpen om wie je geeft. In dit stuk leggen we je uit wat de noodzaak is van een leven op die bevrijdende manier, door te laten zien hoe destructief en angstaanjagend een baan kan werken.  • Wat bedoelen wij met angst voor salaris?

Angst voor een salaris is hetzelfde als de angst om geen salaris te hebben. Anders verwoord: je neemt genoegen met wat je hebt, zodat je niets kunt verliezen. Sommigen zullen het door deze reden niet durven om hun baantje op te zeggen. Of dat ene gesprek aan te gaan met hun partner, waarin je moet uitleggen dat je de huur deze maand niet kunt dekken.


Neem Elon Musk als voorbeeld, in het jaar 2008. Elon is de grote zakenman achter onder andere Tesla. In het jaar 2008 ging het met hem zeer slecht. Ze hadden al driemaal grote tegenslagen gekregen en het was vrij zeker dat het hele plan bij de vierde financiële punch in duigen zou vallen. Elon had destijds al redelijk wat geld, maar was genoodzaakt dit allemaal in zijn ondernemingen te steken, wilde hij ze een kans geven om overeind te blijven. Toen hij dit deed, had hij werkelijk niets meer over en moest hij geld lenen om zijn huur en andere kosten te dekken. Wij willen met dit voorbeeld aantonen hoeveel moed er nodig is om een bedrijf in nood overeind te houden, iets wat er uiteindelijk voor zorgde dat hij niet een gemiddeld Amerikaan werd, maar terug kon komen op zijn oude niveau - of zelfs daarover! Hij zette zijn angst opzij en geloofde in zijn eigen kwaliteiten en missie. De resultaten spreken voor zich.

  • Hoe komt het dat die angsten belemmerend werken?

Omdat je voor een baas werkt, ben je (ogenschijnlijk) gegarandeerd van een maandelijks geldbedrag. Het is geen lastige keus om in die comfort zone te blijven zitten. Dat voelt immers prettig. De angst voor het verlies van geld, omdat er een redelijke kans is dat je eerst te weinig klanten hebt om je oude inkomen te compenseren, weerhoudt je ervan om voor jezelf te kiezen en ontslag te nemen.

  • Waarom voor de meesten een baan veilig aanvoelt

Voor de meeste werknemers voelt een baan als veiligheid, omdat zij iedere maand over een een bedrag beschikken dat nooit minder kan zijn dat het vorige. Vandaar dat ze ook hard werken om die volgende promotie te verkrijgen. Maar in onze ogen is een salaris juist heel risicovol, vooral in 2021. Tegenwoordig is geen enkele baan verzekerd van een toekomst, robotisering en down-scaling zijn hier het gevolg van. En wat nou als je arbeidsongeschikt verklaard wordt? Ook is het zo dat als je net genoeg verdiend om rond te komen en jezelf en je gezin af en toe te trakteren op een vakantie je nog steeds vast blijft zitten in de Rat Race.

  • Hoe voorkom ik dat dit ook bij gebeurt?

Om te voorkomen dat ook jouw leven door deze angst wordt geleid, moet je ervoor zorgen dat je kansen herkent als ze zich voordoen, in plaats van dat je ze ziet als moeilijkheden. We zeggen natuurlijk niet dat je met je schoolgang of bijbaan moet stoppen als je geen startgeld hebt. Maar als zich een grote kans voordoet, moet je wel snel kunnen schakelen en beslissen of je hem grijpt of niet. Probeer daarom genoeg geld te sparen zodat je een bepaalde periode kunt overbruggen zonder je baan en zo dus een risicovolle beslissing kunt nemen. Gedurende die periode kan je iets voor jezelf opstarten. Hoe je dat doet, lees je hier). Tevens kun je ervoor kiezen extra veel theorie over een bepaald vak in je op te nemen. Zorg hierbij dat je wel goed blijft nadenken en geen overhaaste beslissingen maakt. Je moet bijvoorbeeld alleen geld lenen, als je weet dat jouw business die schuld (op de lange termijn) kan dragen).


  • Samenvattend:

Zorg dat je niet teveel gehecht raakt aan je baan en het daarbij behorende salaris. Stel je vrijheid altijd voorop als het om je financiën gaat. Natuurlijk moet je ergens beginnen om daadwerkelijk te investeren, maar vermijd ten alle tijden die gevaarlijke val waar nog steeds veel mensen intrappen.


AWAKEN YOUR SUCCESS!

© 2020 | YoungProfit

Op alle blogartikelen van YoungProfit berust copyright. Het overnemen van teksten zonder hiervoor toestemming te vragen is ten strengste verboden.

Geen van onze artikelen kunnen als beleggingsadvies worden beschouwd.