Zoeken

Eigen bedrijf starten: alles wat je moet weten!

Je bent klaar om je bedrijf te starten. Je hebt een prachtig idee en je wilt ermee aan de slag gaan. Je wilt iets verkopen, wat ook het geval kan zijn. Je bent er serieus in, maar weet niet hoe je een erkend bedrijf moet opzetten. In deze blog hebben we een stappenplan voor je geschreven waardoor je de eerste stap naar je droom werkelijkheid hebt gemaakt!

  1. Wie mag volgens de wet een bedrijf starten?

Als je boven de 18 of 18 bent, kun je zonder problemen je bedrijf starten. Als je onder de 18 bent kun je ook prima een bedrijf starten. Hier gelden wel een paar regels. Ten eerste raad ik je aan om het eerst met je ouders te overleggen. Als je tussen de 16 en 18 jaar bent, heb je geen leerplicht meer, maar kwalificatieplicht. Je moet volledig dagonderwijs volgen en mag geen voltijds baan of bedrijf hebben. Sommige opleidingen hebben speciale regelingen voor ondernemende jongeren. Bespreek je plannen daarom ook met school.

2. Marktonderzoek doen

Door marktonderzoek te doen kun je kijken of er wel echt behoefte is aan jouw product of dienst. Je kan nog zo een goed idee hebben, maar als niemand ’t hoeft, zal het jou ook nergens brengen. (hoe maak je zo een marktonderzoek, klik ‘’hier’’). Marktonderzoek hoort bij het ondernemingsplan. In zo een bedrijfsplan schrijf je onder andere alles wat je nodig hebt om je bedrijfje succesvol te beginnen.

3. Hoe kom ik aan het geld dat nodig is

In je bedrijfsplan heb je opgeschreven hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf op te starten. Dit ligt voor elk plan natuurlijk anders. Maar voor de meeste plannen zijn je opstartkosten toch laag. Zoals een webshop beginnen. Leen het geld van je ouders of zoek een tijdelijk bijbaantje om aan het geld te komen.


4. Prijs bepalen

Wat kost het voor jou om je product of dienst te verkopen . Denk ook aan vaste kosten zoals een zakelijk telefoonabonnement, online boekhoudprogramma en advertenties op social media. Onderzoek ook wat klanten willen betalen. Zo kun je van tevoren bepalen of je wat kunt verdienen aan je idee.

5. Houd rekening met de spelregels

Soms is er regelgeving van toepassing als je start. Drie voorbeelden:

  • Ga je langs de deur om je spullen te verkopen? Dan heb je een vergunning van de gemeente nodig.

  • Verkoop je eten of drinken? Dan moet je voldoen aan de regels voor voedselveiligheid.

  • Wil je een webshop starten (linkje naar die blog)? Verdiep je dan in de regelgeving voor webwinkels.

6. Bedrijfsnaam bedenken

Dit kan moeilijk zijn. Ook bij het bedenken van onze naam, YoungProfit, zaten we heel lang na te denken. Een goeie site die namen voor je kan bedenken is www.namelix.com. Ik zou er zeker een kijkje in nemen. Zorg er ook voor dat je naam niet al bezet is. Dit kun je controleren in het register van de KVK.

7. Meld je aan bij de KVK (kamer van koophandel)

Is het tijd om jouw bedrijf eindelijk officieel te maken? Dan heeft je onderneming een juridisch jasje nodig: een rechtsvorm. De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Start je met een studiegenoot, vriend of familielid? Dan kies je voor een vof.

8. Bankrekening openen

Als minderjarige kun je niet altijd een zakelijke rekening bij de bank openen. Je hebt vaak toestemming van een ouder of verzorger nodig. Als je samen met een ouder onderneemt, dan is dit geen probleem. Vraag je bank wat kan en wat niet.9. Administratie

Elk bedrijf in Nederland is verplicht om zijn administratie bij te houden. Dit moet je bijvoorbeeld doen voor de belasting. Laat je ouders je helpen bij lastige zaken. Als je al serieus wat hebt verdiend kun je er ook voor kiezen om een boekhouder in te schakelen of een online boekhoudprogramma te kopen.

10. Belasting

Als ondernemer betaal je belasting over wat je verdient. Dit noem je inkomensbelasting. (box 1) Je doet de aangifte zelf, ook al ben je nog geen 18. Controleer of je misschien recht hebt op kortingen.

Meestal doe je elk kwartaal btw-aangifte.

11. Marketing

Als het goed is, heb je hier al een beetje over geschreven in je ondernemingsplan. Hoe kom je aan je klanten? Hoe zorg je ervoor dat ze je product zien en willen kopen. Dit is een heel belangrijk proces om je plan te laten slagen. Vaak is goede marketing nog belangrijker dan het product zelf. Hoe je je product of dienst het beste kan marketen, lees je hier (link naar marketingblog)


12. Uitbreiden

Je volgende doel moet zijn: uitbreiden van je nu gevestigde bedrijf. Dit kan door bijvoorbeeld nieuw personeel aan te nemen of je huidige personeel trainingen te geven. Hierbij zijn vergaderingen cruciaal. Niet alleen het aantal werkende moet verhoogd worden. Ook moet je je voorraad vergroten en steeds meer producten of diensten aanbieden! Blijf jezelf altijd verbeteren waar dat kan en loop vooruit op de zaken.


13. Onderhouden

Last but not least, onderhouden en runnen van je onderneming. Misschien wel de belangrijkste taak als het om echt groot succes gaat. Houd je personeel kort bij je en zorg voor transparantie binnen je bedrijf. Ook is het onderhouden van je klantrelaties zeer belangrijk. Zonder klanten verkoop je namelijk niets. Bouw daarom vertrouwen met je klanten en je zakenpartners op, zodat je er nooit alleen voor staat.